Alergie je přehnaná (nepřiměřená reakce) organizmu na látky, se kterými se běžně setkáváme ve svém životním prostředí.
Organismus zdravého člověka má řadu obranných mechanismů (nazýváme je obranyschopností - imunitou), které ho brání před „vetřelci" z vnějšího i vnitřního prostředí, které do organismu nepatří. Pokud se s nimi setká, začíná tvořit protilátky, které mají za úkol nepřítele zlikvidovat. Dalším úkolem imunitního systému je naučit se tolerovat tělu neškodné či prospěšné látky (např. bakterie, které jsou součástí mikroflóry střeva)
Pokud se tak děje - je vše v pořádku.
V některých situacích však náš obranný imunitní systém tento druhý úkol nezvládne,ztratí kontrolu sám nad sebou asvoji reakci "přežene". Nerozezná rozdíl mezi skutečným „nepřítelem" a běžnou, neškodnou látkou jako je například prachové nebo pylové zrnko a spustí nebezpečnou reakci, kterou nazýváme přecitlivělostí, neboli alergií. Při alergické reakci dojde k vyplavení histaminu z žírných buněk do okolí, kde působí na tkáně a je zodpovědný za alergické příznaky (zúžení průdušek, kopřivka, svědění, zvýšená tvorba hlenu ...)
Látku, která vyvolá alergickou reakci nazýváme alergenem a může jí být prakticky cokoliv, co je schopno vyvolat imunitní odpověď.
Alergeny dělíme
Dle příčinného alergenu na:
Inhalační (vdechované) - pyl, plísně, roztoči...
Potravinové - vajíčka, mléko, pšeničná mouka, kořenová zelenina, rajčata, ořechy, sója, ryby a různé ovoce...
Kontaktní (po styku skůží) - kosmetické přípravky, kovy, vlna, leukoplast, chemikálie, sluneční záření
Lékové -penicilin, lokální anestetika
Hmyzí jedy - vosy, sršni, ale i mravenci
Bakteriální a virové - uplatňují se především v raném dětství